pic5 Медиите за Гавраил Панчев
arrow Връзки

 

English

 

Новини

 

Гавраил Панчев за своята тритомна биография на Алеко и новия си проект за Захари Стоянов

Гавраил Панчев за своите изследвания, посветени на Алеко Константинов и Захари Стоянов. Изследователят говори за тритомната си биография на Алеко и новия си проект за Захари Стоянов.

08 септември 2015 г.

 

 

 

Интервю с Гавраил Панчев във връзка с
изследването му, посветено на Захари Стоянов. Радио Пловдив, 6 септември 2015 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как се създава общество?

Думи на Гавраил Панчев по време на награждаването на конкурс Добротворчество като председател на комисията в категория Млади писатели.

Повече за конкурса - http://milostiv.org/dobrotvorchestvo

21 април 2015 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гавраил Панчев гостува на БНТ по повод рождението на Алеко - История.bg

13 януари 2014 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Репортаж на "Денят започва в библиотеката", БНТ, за Биографията на Алеко Константинов

21 март 2013 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гавраил Панчев беше обявен за почетен гражданин на община Стамболийски

Юни 2013 г.

 

 

 
Гавраил Панчев гостува на град Добрич

На 5 април, петък, от 17.00 часа авторът на тритомната биография за А. Константинов Гавраил Панчев гостува на гр. Добрич, за да представи книгата си. В период на повече от 16 години той изследва всички публикации, написани за автора на "Бай Ганю". В томовете авторът коментира политическата, обществена, правна и политическа дейност на Алеко като по този начин осмисля един образ на Щастливеца, който надхвърля образа му единствено като писател. Третият том на Биографията е посветен изцяло на убийството на Алеко като представя 8 различни гледни точки върху него.

Срещата се състоя в Регионална библиотека "Дора Габе". Авторът е представен от Драгомил Георгиев, преподавател в Езикова Гимназия "Гео Милев" .


 
Среща с Гавраил Панчев по повод 150 години от рождението на Алеко Константинов

На 19 декември 2012 г., в навечерието (01.01.1863/13.01.1863 г) на отбелязването на 150 – та годишнина от рождението на Алеко Константинов,  в читалище “Н. Вапцаров” град Стамболийски бе почетена паметта на високата в морално и духовно отношение  личност. Събитието бе организирано и подкрепено от Комисията по образование и култура при Обс Стамболийски и Инициативен комитет, създаден от активни млади граждани на общината. На срещата присъстваха председателят на Обс. Стамболийски Н. Дочев, председателят на комисията по образование и култура Ваня Лазарова, общинските съветници Хр. Смъркалев, Йордан Алексиев, Атанас Тумбалев, Атанас Мавродиев Любен Лагадов, Иван Златков, секретаря на читалище “Н. Вапцаров” Жанета Иванова, секретаря на читалище “Л. Каравелов” К. Конаре Емилия Шушарова, гости от Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив, от София, телевизионен екип от столицата, общественици, граждани и много ученици. 
11 май 2010 г. - 113 години от смъртта на Алеко Константинов
Biography 1

Пловдивчани почитат паметта на Алеко Константинов, от чиято гибел се навършват 113 години на 11 май 2010 г.. В читалището, което носи името на писателя, стартират Алекови дни. Откриването на програмата е точно в 11 часа на място в книгохранилището. В този час ще бъдат поднесени и цвета пред барелефа на писателя. В 11.30 студентите актьори от Учебен театър към ПУ "Паисий Хилендарски" ще изнесат спектакъл в читалището.

Поканен е и литературният критик Гавраил Панчев, който е автор на  тритомната биография на Алеко Константинов. В литературното четене са включени ученици от ОУ „Алеко Константинов" и от Хуманитарната гимназия  „Св. Св. Кирил и Методий",  поети и писатели от Литературно студио „Младост" и Поетическа академия „Добромир Тонев".

В читалищете е подредена и изложбата „В света на Алековите герои"  от творби на учениците от СХУ за изящни изкуства „Ц. Лавренов". Предвидена е и прожекция на филма „До Чикаго и назад след 100 години" на реж. Добрин Керестелиев. 

10 ноември 2009 г. (вторник) 18.00 часа

Унгарски културен институт

Biography 1
  • Представяне на книгите на Гавраил Панчев АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ. БИОГРАФИЯ
  • Том І, ІІІ – 2003, издателство Макрос, Пловдив, Том ІІ – 2008, издателство Макрос, Пловдив
  • Представя: проф. Светлозар Игов

Първи том включва: изследване  и коментар на живота на Алеко Константинов в един изключително широк контекст – историята на Свищов, рода и семейството на автора и връзката му с християнската религия; книгата възстановява историята на Априловската гимназия в гр. Габрово.
Вторият том обхваща творческата и обществено-политическата дейност на Алеко Константинов след 1885 г. до 1897 г. Основно място е отделено за съвременна интерпретация на "Бай Ганю. Невероятни разкази за един съвременен българин".
Третият том от Биографията е изцяло посветен на убийството на А. Константинов на 11.05.1897 г. Описани и коментирани са различни интерпретации. Специално и обстойно е описана, изследвана и коментирана правната страна на убийството с помощта на всички нормативни (законови) документи и актове на Народното събрание, актуални към 1897 г. и използвани по време на процеса в Т. Пазарджик от есента на същата година.


 

 

 


 
Среща в гр. Пазарджик по повод ІІ том на Биография на Алеко Константинов от Гавраил Панчев
Srechta1

Срещата бе организирана от дирекция "Образование и култура" на община Пазарджик. Събитието се проведе в зала "Маестро Атанасов". Гавраил Панчев бе представен от проф. Светлозар Игов.

28 май 2009 г.


 

 
 
 
 

 

  
Културна инициатива в памет на Алеко Константинов под надслов "Светли, светли образи ни дайте!..."
Sre6ta Plovdiv

ОРГАНИЗАТОРИ:

ОБЩИНА ПЛОВДИВ – ОТДЕЛ
“МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ, СПОРТ И ТУРИЗЪМ”,
ОУ “АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” ГРАД ПЛОВДИВ,
НЧ “АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” ГРАД ПЛОВДИВ И
СДРУЖЕНИЕ ЗА МОДЕРНА КУЛТУРА ГРАД СОФИЯ

Целта  на замислената  инициатива  бе да  се активизират  културните връзки в национален мащаб с популяризирането на новите научни достижения в Алекознанието, както и да се потърсят алтернативни варианти за насърчаване гражданските инициативи у младите хора.
Желанието ни бе чрез този културен акт да отдадем почитта и преклонението си пред Алеко Константинов и да отбележим в навечерието на 11 май 2009 г. 112-та годишнина от неговата гибел.

В рамките на инициативата бяха организирани:

- Национален конкурс за есе на тема: “Алеко Константинов и гражданското общество”.

- Национален конкурс за визуални изкуства: “Алеко Константинов и планината”.

- Конкурс по родолюбие: издирване на непубликувани материали, снимки, реликви,  спомени, разкази от близки и родственици на Алеко.

Наградите от конкурсите бяха раздадени на културна среща на 14 май в галерия "Ромфея" гр. Пловдив. Отличените творби в областта на визуалните изкуства бяха изложени в галерията. Гавраил Панчев бе представен от проф. Светлозар Игов от БАН.

14 май 2009 г.